Leka med vatten

Leka med vatten

Många barn kan inte låta bli att leka i vatten. Hoppa i vattenpölar, leka med vattenpistoler eller bygga vattenvägar och hinder i vattendrag. Vatten kan sysselsätta barn i timmar.

Jag minns hur jag och min kompis brukade åka till ett litet vattenfall och försöka styra om vattnet i nya flöden, testa båtar vi byggt och bygga fördämningar. Vi kunde åka dit flera dagar i veckan och leka.

Låt barnen leka ute!

Låt barnen leka ute!

Barn ska vara ute! Här hittar du roliga lekar för barn, stora som små, att leka utomhus. Oavsett om det är sol eller regn kan man leka och vår butik hittar du kläder för alla väder.

Bygg en koja med barnen

Bygg en koja med barnen

Att bygga en koja är något som nästan alla barn gillar att göra. Barn i nästan alla åldrar gillar att bygga egna små gömställen, från att de är små med en filt över en stol till riktiga rejäla trähus med möbler när de är äldre.

Barn brukar vara ganska bra på att själva hitta på kojor men kan ibland behöva lite hjälp med konstruktionen om det ska bli ett större hus. Särskilt om det börjar bli högt eller i ett träd.

Hjälp inte till för mycket. En del av det utvecklande är att själv få hitta på och konstruera och lära sig vad som funkar och vad som inte håller.

Utelekar i Corona-tider

Utelekar i Corona-tider

Nu i Corona-tider är det viktigare än någonsin att hålla avstånd och leka utomhus istället för inomhus, om man ha möjlighet. Är man sjuk ska man såklart hålla sig hemma och riskera att smitta så få som möjligt.

Att gå ut i skogen är nog den bästa aktiviteten just nu. Våren har kommit och naturen börjar grönska, det är soligt och härligt. Gå en promenad, upptäck en ny stig, lek i ett vattendrag.

Kurragömma

Kurragömma

Kurragömma kan man leka inomhus eller utomhus. En person utses till att vara letare i första omgången. Det kallas att hen "är" och hens mål är att hitta alla andra som ska springa och gömma sig.

Den som som "är" räknar högt till ett tal, oftast 100. Under tiden håller hen för sina ögon så att hen inte kan se var de andra gömmer sig. När hen kommit till 100 säger hen högt "Nu kommer jag!" och så är leken igång.

Under tiden ska de andra deltagarna gömma sig. När "letaren" räknat färdigt söker hen efter de andra deltagarna tills alla har blivit hittade. Den som hittas först blir letare i nästa omgång.

Kasta varpa eller trädgårdsspade, lek med barnen

Kasta varpa eller trädgårdsspade, lek med barnen

Att kasta varpa, "nationalsporten" på Gotland, är inte för de allra minsta barnen, men väldigt kul för äldre barn och vuxna.

Varpan är en speciellt formad disk, plan på en sidan och välvd på andra. Många varpor har urgröpningar för fingrarna så att de ska vara lättar och hålla och erbjuda bättre precision. Att kasta varpa utan att ha en varpa blir naturligtvis inte riktigt samma sak, men det går att ta inspiration från sporten och hitta på lekar baserat på sportens idé. Stora flata stenar funkar såklart men vill du vara försiktigare kan du använda lite vad som helst. Vanliga bollar är alltid kul, men då blir det inte så mycket varpa av det. Testa istället trädgårdsredskap, sandlådeleksaker eller andra oregelbundna former som beter sig lite vimmelkantigt i luften och när de landar. Då blir det roligare!

Gör så här

Det här är en förenklad variant av kula som funkar för många deltagare.

  1. Ni behöver en gräsmatta. Skapa spelplanen genom att sätta ner en pinne där ni börjar och en pinne som ni ska träffa, ca 5-20 bort, beroende på hur svårt ni vill ha det.
  2. Ni kan köra individuellt eller i lag om 3 spelare. Om ni kör lag så får laget se till att alla i laget turas om att kasta.
  3. Första tävlanden kastar sin varpa (eller vad man nu har hittat för roligt att kasta) och försöker komma så nära (eller på) pinnen som möjligt.
  4. Nu är det näste man/kvinna/lag att kasta och försöka komma ännu närmre än den första spelaren.
  5. När alla/alla lag har kastat en gång ser man vem som kommit närmst pinnen. Om någon landat på pinnen vinner den/det laget omgången. Vinnaren får 1 poäng.
  6. Den nya omgången genomförs åt andra hållet, dvs pinnen som ni kastade ut ifrån förra omgången är nu målet i denna omgång.

Den eller det lag som först får 12 poäng vinner!

Dra igång en fotbollsmatch

Dra igång en fotbollsmatch

Att dra igång en fotbollsmatch är ett enkelt sätt att aktivera många barn. Det enda som behövs är en boll. Saknar ni en plan kan ni bara slänga ut några klädesplagg eller stenar som hörn och målstolpar.

Jage, tafatt, kull

Jage, tafatt, kull

Jage är en traditionell lek som kan lekas av två eller fler barn. Leken går helt enkelt ut på att personen som blivit utsett till jagare ska försöka ta de andra barnen, genom att nudda dem. När man blir tagen blir man själv jagare och den som jagade blir en av de som jagas.

En enkel och roliga lek som bland annat går att variera med antalet jagare och storlek på ytan som man får vara på.

Byta träd

Byta träd

Hitta ett antal träd som står några meter i från varandra, lika många som ni är deltagare minus ett. Se till att alla vet vilka träd som är med i leken. Varje deltagare, utom en, väljer ett träd och ställer sig vid det.

Nu gäller det för den som inte har något träd att ta ett av träden från de andra. Men hen får bara ta ett träd om det är ledigt, dvs att ingen nuddar det.

De andra deltagarna ska försöka byta träd med varandra, utan att låta den som saknar träd hinna emellan och ta något av träden.

Om man blir utan träd får man själv försöka ta tillbaka ett träd.

Lekar till midsommar

Lekar till midsommar

Små grodorna

En av de mest klassiska svenska midsommarlekarna som finns! Små grodorna har många av oss lekt som barn och den fortsätter vara populär runt midsommarstången varje år.

Leken, eller snarare dansen, går till som så att alla sjunger tillsammans:

 Små grodorna
 små grodorna
 är lustiga att se

 Små grodorna
 små grodorna
 är lustiga att se

 Ej öron
 ej öron
 ej svansar hava de

 Ej öron
 ej öron
 ej svansar hava de

 Kou ack ack ack
 kou ack ack ack
 kou ack ack ack ack kaa

 Kou ack ack ack
 kou ack ack ack
 kou ack ack ack ack kaa

Samtidigt som man sjunger gör man dansens rörelser så här:

  1. Hoppa som grodor till första och andra versen genom att böja på knäna och hoppa framåt i ringen.
  2. När ni sjunger "öron" håller ni händerna vid öronen.
  3. När ni sjunger "svansar" håller ni händerna vid ryggslutet som svansar.

Björnen sover

När ni dansat klart runt stången kanske en lek passar bra för de mindre barnen. "Björnen sover" är en rolig jagelek med sång.

Utse en person som får vara björn och ligga i mitten. De andra går i ring runt hen och sjunger visan:

 Björnen sover
 björnen sover
 i sitt lugna bo

 Han är inte farlig
 bara man är varlig

 Men man kan dock
 men man kan dock
 honom aldrig tro...

Precis när visan är slut vaknar björnen och får börja jaga de andra barnen. Det första barnet som björnen fångar får vara ny björn och så går leken om.

Gömma påskägg

Gömma påskägg

Att gömma påskägg i trädgården är en klassiker till påsk. Inte ska väl barnen få godis utan att först ha ansträngt sig lite? 🙂

Om det är flera barn som ska leta är det bra att varje ägg är märkt med namn, då blir det lite mer rättvist och alla är med och letar under längre tid. Annars är det lätt att någon hittar ett ägg väldigt snabbt och då blir det tråkigt för den som är kvar sist.

Fyll ägget med godis eller någon liten present och göm i trädgården. Lagom klurigt så att det tar några minuter att hitta det.

Om man hittar ett ägg som inte är sitt eget måste man lägga tillbaka det försiktigt utan att avslöja det.

« Till start