Gömma nyckeln

Gömma nyckeln

En riktigt härlig gammal klassiker till lek är Gömma nyckeln!

Den går helt enkelt till så att man tar en nyckel (helst en som det inte gör så mycket om man tappar bort, för det händer) och ger den till en av lekdeltagarna. Den personen gömmer nyckeln någonstans i ett avgränsat utrymme. Om man är inomhus kan man avgränsa till det rummet eller den våningen man är i, eller hela huset om man vill göra det svårt. Om ni är ute och leker kan ni säga trädgården, lekplatsen eller någon annan tydligt avgränsad yta.

Under tiden får de andra personerna blunda noga utan att tjuvkika.

När gömmaren är klar säger hen "klar" och då får alla börja leta. Den som hittar nyckeln får gömma nästa gång.

Om ingen hittar nyckeln kan man fråga gömmaren "Fågel, fisk eller mittemellan?". Då ska gömmaren svara om hen gömt nyckeln nära marken (fisk), långt upp (fågel) eller mittemellan.

En mycket enkel lek, men som blir rolig med fantasifulla gömställen.

Kurragömma

Kurragömma

Kurragömma kan man leka inomhus eller utomhus. En person utses till att vara letare i första omgången. Det kallas att hen "är" och hens mål är att hitta alla andra som ska springa och gömma sig.

Den som som "är" räknar högt till ett tal, oftast 100. Under tiden håller hen för sina ögon så att hen inte kan se var de andra gömmer sig. När hen kommit till 100 säger hen högt "Nu kommer jag!" och så är leken igång.

Under tiden ska de andra deltagarna gömma sig. När "letaren" räknat färdigt söker hen efter de andra deltagarna tills alla har blivit hittade. Den som hittas först blir letare i nästa omgång.

Gömma påskägg

Gömma påskägg

Att gömma påskägg i trädgården är en klassiker till påsk. Inte ska väl barnen få godis utan att först ha ansträngt sig lite? 🙂

Om det är flera barn som ska leta är det bra att varje ägg är märkt med namn, då blir det lite mer rättvist och alla är med och letar under längre tid. Annars är det lätt att någon hittar ett ägg väldigt snabbt och då blir det tråkigt för den som är kvar sist.

Fyll ägget med godis eller någon liten present och göm i trädgården. Lagom klurigt så att det tar några minuter att hitta det.

Om man hittar ett ägg som inte är sitt eget måste man lägga tillbaka det försiktigt utan att avslöja det.

Röda vita rosen

Röda vita rosen

Röda vita rosen är en riktig äventyrslek när man är ett gäng barn eller ungdomar. För att leken ska fungera behöver man vara minst 6 personer och helst över 6 år. Röda vita rosen lekar man utomhus på ett ganska stort område.

Innan man börjar behöver man en skatt. Så leta fram en fin sten eller någonting annat skojigt.

Börja med att dela upp alla deltagare i två lag. Det ena laget blir röda rosen och det andra vita rosen. Ett lag börjar med att gömma skatten och tänk på att alla i laget måste veta var skatten är gömd. Det andra laget ska vänta under tiden det andra laget gömmer skatten.

När skatten är gömd ropar det laget som har gömt skatten högt så att motståndarlaget hör det. För att man ska kunna hitta skatten så ska laget som letar efter skatten tillfånga ta medlemmar i det andra laget. När en deltagare är fångad så måste denne berätta EN ledtråd om var skatten är gömd. Desto fler deltagare laget fångar ju fler ledtrådar får man.

När det ena laget lyckats hitta skatten så släpps fångarna fria och man byter så att det andra laget får gömma skatten.

Jage, tafatt, kull

Jage, tafatt, kull

Jage är en traditionell lek som kan lekas av två eller fler barn. Leken går helt enkelt ut på att personen som blivit utsett till jagare ska försöka ta de andra barnen, genom att nudda dem. När man blir tagen blir man själv jagare och den som jagade blir en av de som jagas.

En enkel och roliga lek som bland annat går att variera med antalet jagare och storlek på ytan som man får vara på.

Under hökens vingar, kom!

Under hökens vingar, kom!

Det här är en utomhuslek som funkar från 5 år och uppåt. Leken går ut på att ta sig förbi höken i mitten av planen.

Ni behöver en fyrkantig yta, ca 10 m lång och bred. En person börjar som hök och ställer sig i mitten av planen. Alla andra ställer sig på en av planens kanter.

Höken ställer sig med ryggen mot de andra och säger högt "Under hökens vingar, kom!" och då svarar alla andra "Vilken färg?" varpå höken bestämmer en färg och säger den högt, till exempel "Grönt!".

Nu gäller det för alla som står på kanten att ta sig över till den andra sidan och alltså förbi höken. Höken ska försöka fånga (nudda) så många av de andra deltagarna som möjligt under tiden de försöker ta sig över. Innan man börjat springa och när man kommit över till andra sidan är man fri (kan inte bli tagen).

Om man har den färgen, som höken bestämde, någonstans på sig eller sina kläder kan man hålla på färgen och därmed bli fri och kan lugnt gå över till andra sidan utan risk att bli tagen.

Om någon eller några blir tagna av höken får dessa också ställa sig i mitten och vara hökar. På så sätt blir leken snabbt svårare. När alla är tagna är leken slut.

Kasta varpa eller trädgårdsspade, lek med barnen

Kasta varpa eller trädgårdsspade, lek med barnen

Att kasta varpa, "nationalsporten" på Gotland, är inte för de allra minsta barnen, men väldigt kul för äldre barn och vuxna.

Varpan är en speciellt formad disk, plan på en sidan och välvd på andra. Många varpor har urgröpningar för fingrarna så att de ska vara lättar och hålla och erbjuda bättre precision. Att kasta varpa utan att ha en varpa blir naturligtvis inte riktigt samma sak, men det går att ta inspiration från sporten och hitta på lekar baserat på sportens idé. Stora flata stenar funkar såklart men vill du vara försiktigare kan du använda lite vad som helst. Vanliga bollar är alltid kul, men då blir det inte så mycket varpa av det. Testa istället trädgårdsredskap, sandlådeleksaker eller andra oregelbundna former som beter sig lite vimmelkantigt i luften och när de landar. Då blir det roligare!

Gör så här

Det här är en förenklad variant av kula som funkar för många deltagare.

  1. Ni behöver en gräsmatta. Skapa spelplanen genom att sätta ner en pinne där ni börjar och en pinne som ni ska träffa, ca 5-20 bort, beroende på hur svårt ni vill ha det.
  2. Ni kan köra individuellt eller i lag om 3 spelare. Om ni kör lag så får laget se till att alla i laget turas om att kasta.
  3. Första tävlanden kastar sin varpa (eller vad man nu har hittat för roligt att kasta) och försöker komma så nära (eller på) pinnen som möjligt.
  4. Nu är det näste man/kvinna/lag att kasta och försöka komma ännu närmre än den första spelaren.
  5. När alla/alla lag har kastat en gång ser man vem som kommit närmst pinnen. Om någon landat på pinnen vinner den/det laget omgången. Vinnaren får 1 poäng.
  6. Den nya omgången genomförs åt andra hållet, dvs pinnen som ni kastade ut ifrån förra omgången är nu målet i denna omgång.

Den eller det lag som först får 12 poäng vinner!

Lekar till midsommar

Lekar till midsommar

Små grodorna

En av de mest klassiska svenska midsommarlekarna som finns! Små grodorna har många av oss lekt som barn och den fortsätter vara populär runt midsommarstången varje år.

Leken, eller snarare dansen, går till som så att alla sjunger tillsammans:

 Små grodorna
 små grodorna
 är lustiga att se

 Små grodorna
 små grodorna
 är lustiga att se

 Ej öron
 ej öron
 ej svansar hava de

 Ej öron
 ej öron
 ej svansar hava de

 Kou ack ack ack
 kou ack ack ack
 kou ack ack ack ack kaa

 Kou ack ack ack
 kou ack ack ack
 kou ack ack ack ack kaa

Samtidigt som man sjunger gör man dansens rörelser så här:

  1. Hoppa som grodor till första och andra versen genom att böja på knäna och hoppa framåt i ringen.
  2. När ni sjunger "öron" håller ni händerna vid öronen.
  3. När ni sjunger "svansar" håller ni händerna vid ryggslutet som svansar.

Björnen sover

När ni dansat klart runt stången kanske en lek passar bra för de mindre barnen. "Björnen sover" är en rolig jagelek med sång.

Utse en person som får vara björn och ligga i mitten. De andra går i ring runt hen och sjunger visan:

 Björnen sover
 björnen sover
 i sitt lugna bo

 Han är inte farlig
 bara man är varlig

 Men man kan dock
 men man kan dock
 honom aldrig tro...

Precis när visan är slut vaknar björnen och får börja jaga de andra barnen. Det första barnet som björnen fångar får vara ny björn och så går leken om.

Låt barnen leka ute!

Låt barnen leka ute!

Barn ska vara ute! Här hittar du roliga lekar för barn, stora som små, att leka utomhus. Oavsett om det är sol eller regn kan man leka och vår butik hittar du kläder för alla väder.

Frisbeegolf eller discgolf

Frisbeegolf eller discgolf

Har du en frisbeegolfbana i närheten är det en trevlig aktivitet att gå en runda. Allt som behövs är en frisbee. Ibland går det att hyra på banan, om den är bemannad. Annars går det att köpa i sportbutiker eller på nätet.

Att spela frisbeegolf är mycket enkelt. Man börjar kasta från utkastsplatsen och försöker träffa korgen, som är målet. Alla spelare kastar varsitt kast innan man går fram till sina respektive diskar för att kasta nästa kast. Den som ligger längst ifrån korgen kastar först.

När man landar i korgen har man klarat hålet och man får lika många poäng som antalet kast det tagit att komma i korgen. Det gäller att ha så få poäng som möjligt när rundan är slut.

Byta träd

Byta träd

Hitta ett antal träd som står några meter i från varandra, lika många som ni är deltagare minus ett. Se till att alla vet vilka träd som är med i leken. Varje deltagare, utom en, väljer ett träd och ställer sig vid det.

Nu gäller det för den som inte har något träd att ta ett av träden från de andra. Men hen får bara ta ett träd om det är ledigt, dvs att ingen nuddar det.

De andra deltagarna ska försöka byta träd med varandra, utan att låta den som saknar träd hinna emellan och ta något av träden.

Om man blir utan träd får man själv försöka ta tillbaka ett träd.

« Till start