Cykla mountainbike med barnen

Cykla mountainbike med barnen

Den här sidan handlar ju om utelekar och att cykla mountainbike är kanske ingen lek, men väldigt kul. Och man gör det ute! 🙂

Om inte alla i familjen har mountainbike-cyklar går det bra att välja motionsspår i skogen eller övergivna landsvägar istället. Och om ni alla har mountainbikes så välj lagom svåra skogsstigar.

Ta reda på ett bra område får mountainbike-cykling i er närhet. Ofta brukar det finnas stigar i skogsområden där cyklister brukar hålla till. I bland har kommunen information om var man bäst cyklar.

Förvandla cykelturen från transport till en rolig aktivitet genom att hitta krävande stigar. Det behöver inte vara utmattande, men det ska vara lite klurigt. Det kan räcka med en skogsdunge som är lite kuperad för att ni ska kunna göra en liten bana att öva på. Mycket uppför och nerför är roligt. Stora stenar kan bli en bra utmaning för att träna bromsteknik och balans. Stå upp på cykeln för att få maximal kontroll. Lutar er framåt och bakåt och lär er hur cykeln och er kropp reagerar på olika hinder.

Öva på att stå still på cykeln och balansera. Hur länge klarar ni att stå?

Att köra mountainbike i skogen behöver inte gå fort för att vara roligt och utmanande. Öka istället svårigheten med större lutning, kupering, ojämn terräng, snäva svängar, grenar som måste undvikas.

Kontrollera alltid lokala regler där ni cyklar. Tänk på att naturreservat och nationalparker kan ha speciella regler som du måste känna till. I skogen har gående företräde framför cyklister. Var försiktig och se till att alltid ha tillräckligt god sikt så att ni kan stanna om det behövs.

Utvalda produkter