Under hökens vingar, kom!

Under hökens vingar, kom!

Det här är en utomhuslek som funkar från 5 år och uppåt. Leken går ut på att ta sig förbi höken i mitten av planen.

Ni behöver en fyrkantig yta, ca 10 m lång och bred. En person börjar som hök och ställer sig i mitten av planen. Alla andra ställer sig på en av planens kanter.

Höken ställer sig med ryggen mot de andra och säger högt "Under hökens vingar, kom!" och då svarar alla andra "Vilken färg?" varpå höken bestämmer en färg och säger den högt, till exempel "Grönt!".

Nu gäller det för alla som står på kanten att ta sig över till den andra sidan och alltså förbi höken. Höken ska försöka fånga (nudda) så många av de andra deltagarna som möjligt under tiden de försöker ta sig över. Innan man börjat springa och när man kommit över till andra sidan är man fri (kan inte bli tagen).

Om man har den färgen, som höken bestämde, någonstans på sig eller sina kläder kan man hålla på färgen och därmed bli fri och kan lugnt gå över till andra sidan utan risk att bli tagen.

Om någon eller några blir tagna av höken får dessa också ställa sig i mitten och vara hökar. På så sätt blir leken snabbt svårare. När alla är tagna är leken slut.

Visa inlägg
Byta träd

Byta träd

Hitta ett antal träd som står några meter i från varandra, lika många som ni är deltagare minus ett. Se till att alla vet vilka träd som är med i leken. Varje deltagare, utom en, väljer ett träd och ställer sig vid det.

Nu gäller det för den som inte har något träd att ta ett av träden från de andra. Men hen får bara ta ett träd om det är ledigt, dvs att ingen nuddar det.

De andra deltagarna ska försöka byta träd med varandra, utan att låta den som saknar träd hinna emellan och ta något av träden.

Om man blir utan träd får man själv försöka ta tillbaka ett träd.

Visa inlägg
Dra igång en fotbollsmatch

Dra igång en fotbollsmatch

Att dra igång en fotbollsmatch är ett enkelt sätt att aktivera många barn. Det enda som behövs är en boll. Saknar ni en plan kan ni bara slänga ut några klädesplagg eller stenar som hörn och målstolpar.

Visa inlägg
Låt barnen leka ute!

Låt barnen leka ute!

Barn ska vara ute! Här hittar du roliga lekar för barn, stora som små, att leka utomhus. Oavsett om det är sol eller regn kan man leka och vår butik hittar du kläder för alla väder.

Visa inlägg
Frisbeegolf eller discgolf

Frisbeegolf eller discgolf

Har du en frisbeegolfbana i närheten är det en trevlig aktivitet att gå en runda. Allt som behövs är en frisbee. Ibland går det att hyra på banan, om den är bemannad. Annars går det att köpa i sportbutiker eller på nätet.

Att spela frisbeegolf är mycket enkelt. Man börjar kasta från utkastsplatsen och försöker träffa korgen, som är målet. Alla spelare kastar varsitt kast innan man går fram till sina respektive diskar för att kasta nästa kast. Den som ligger längst ifrån korgen kastar först.

När man landar i korgen har man klarat hålet och man får lika många poäng som antalet kast det tagit att komma i korgen. Det gäller att ha så få poäng som möjligt när rundan är slut.

Visa inlägg
Kurragömma

Kurragömma

Kurragömma kan man leka inomhus eller utomhus. En person utses till att vara letare i första omgången. Det kallas att hen "är" och hens mål är att hitta alla andra som ska springa och gömma sig.

Den som som "är" räknar högt till ett tal, oftast 100. Under tiden håller hen för sina ögon så att hen inte kan se var de andra gömmer sig. När hen kommit till 100 säger hen högt "Nu kommer jag!" och så är leken igång.

Under tiden ska de andra deltagarna gömma sig. När "letaren" räknat färdigt söker hen efter de andra deltagarna tills alla har blivit hittade. Den som hittas först blir letare i nästa omgång.

Visa inlägg
Röda vita rosen

Röda vita rosen

Röda vita rosen är en riktig äventyrslek när man är ett gäng barn eller ungdomar. För att leken ska fungera behöver man vara minst 6 personer och helst över 6 år. Röda vita rosen lekar man utomhus på ett ganska stort område.

Innan man börjar behöver man en skatt. Så leta fram en fin sten eller någonting annat skojigt.

Börja med att dela upp alla deltagare i två lag. Det ena laget blir röda rosen och det andra vita rosen. Ett lag börjar med att gömma skatten och tänk på att alla i laget måste veta var skatten är gömd. Det andra laget ska vänta under tiden det andra laget gömmer skatten.

När skatten är gömd ropar det laget som har gömt skatten högt så att motståndarlaget hör det. För att man ska kunna hitta skatten så ska laget som letar efter skatten tillfånga ta medlemmar i det andra laget. När en deltagare är fångad så måste denne berätta EN ledtråd om var skatten är gömd. Desto fler deltagare laget fångar ju fler ledtrådar får man.

När det ena laget lyckats hitta skatten så släpps fångarna fria och man byter så att det andra laget får gömma skatten.

Visa inlägg
Jage, tafatt, kull

Jage, tafatt, kull

Jage är en traditionell lek som kan lekas av två eller fler barn. Leken går helt enkelt ut på att personen som blivit utsett till jagare ska försöka ta de andra barnen, genom att nudda dem. När man blir tagen blir man själv jagare och den som jagade blir en av de som jagas.

En enkel och roliga lek som bland annat går att variera med antalet jagare och storlek på ytan som man får vara på.

Visa inlägg
Dragkamp

Dragkamp

Att köra en dragkamp är superenkelt och kräver inte mycket mer än ett långt rep.

Dela in deltagarna i två lag, ställ upp er med ett lag i varje ända av repet. Lägg något på marken som får symbolisera mitten. Knyt något på repet som visar repets mitt. När ni startar ska repets mitt vara över mittlinjen.

Sedan är det bara att dra och det laget som får en deltagare över mittlinjen har förlorat. Om ett lag tappar repet förlorar det också.

Visa inlägg